De grote Koesterkoffer

Het Berrefonds kreeg alsmaar vaker de vraag of het kleine Koesterkoffertje ook gebruikt mocht worden voor opgroeiende kinderen. Er was bij professionele zorgverleners en ook bij ouders duidelijk een grote nood. Uiteraard zeiden wij altijd ‘ja’.

Maar het voelde niet goed. Want hoewel elk verhaal van verlies en verdriet helemaal anders en heel persoonlijk is. Zijn er bij het verlies van een baby toch andere noden dan bij het verlies van een opgroeiend kind. Toen in maart 2017 dan de expliciete vraag kwam van de dienst intensieve pediatrie van het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen besloten we dat de tijd rijp was voor een variant van onze kleine Koesterkoffer. En dus vormden enkele lieve mama’s een hecht team om met evenveel liefde, hoop, houvast en troost een grote Koesterkoffer uit te werken.

De inhoud van de koffer moest perfect zijn, dus er werd aan gesleuteld en bijgestuurd tot het prachtige geheel dat het nu is. Voor Greet, Kim en Christine was het een prachtige manier om hun eigen verlieservaring als inspiratie te gebruiken. Ze gingen te rade bij tal van organisaties die met gezinnen in aanraking komen na het verlies van een opgroeiend kind. Ze kregen advies van kinderpsychologe Jasmine Luycx. Ook Rondpunt vzw, Slachtofferhulp en de Federatie palliatieve zorg Vlaanderen hielpen ons met hun inzichten.

De Koesterkoffer is opgebouwd rond 2 luiken en bevat:

  • materialen om enkele laatste tastbare herinneringen aan hun kind vast te leggen. Zo is er silicone om een vingerafdruk te nemen, een canvas voor een hand-of voetafdruk, een buisje voor een haarlokje of koesterbandjes om het gezin te verbinden met elkaar.
  • Andere spulletjes in de koffer zijn vooral gericht op het ondersteunen van het hele gezin in de weken, maanden en jaren na het verlies. Een koesterdeken om samen onder te kruipen, zaadjes van vergeet-me-nietjes om te planten, een koesterboek vol herinneringen, een troostkussen voor broers of zussen,…

De meeste items zijn exclusief voorbehouden voor onze Koesterkoffers en zijn uniek omdat ze met de hand worden gemaakt door onze lieve vrijwilligers. Een aantal andere items zijn ook ruimer bruikbaar, bijvoorbeeld om het verdriet bespreekbaar te maken op school, in de sportclub of bij herdenkingen. We maakten een selectie van deze items in onze webshop. Lees bijvoorbeeld meer over het Koesterlied dat Kapitein Winokio exclusief voor ons schreef. Of ontdek het Koesterboek dat we maakten om herinneringen te verzamelen en te bewaren.

Ook de nazorg voor ouders die een opgroeiend kind hebben verloren, verschilt van die van ouders die een baby verloren. Zo bestaat er bijvoorbeeld een aparte, besloten Facebookgroep voor Koesterouders waar zij in alle veiligheid elkaar kunnen helpen, steunen en inspireren.

Regelmatig krijgen we de vraag we ook vragen van andere afdelingen en partners die graag met onze Koesterkoffers aan de slag zouden gaan, bijvoorbeeld op een palliatieve afdeling voor volwassenen. De werking van het Berrefonds is duidelijk afgebakend: wij ondersteunen gezinnen bij het verlies van een kind tot 12 jaar. Maar uiteraard zijn we blij als zorgverleners of anderen zich door ons werk laten inspireren voor het ondersteunen bij andere situaties.

De Koesterkoffers zijn volledig gratis voor ouders en zijn alleen mogelijk dankzij giften en warm vrijwilligerswerk. Wil je onze werking graag steunen? Graag!

terug