Ik wil het Berrefonds beter leren kennen

In februari 2009 werd het Berrefonds opgericht door Christine en Wouter. Ze besloten voor de geboorte van hun tweede zoon Nand geen cadeaus te vragen, maar wel donaties om een vzw op te richten ter ere van hun eerste zoontje Berre*.

Wat kleinschalig begon als een mooi idee om andere ouders bij het verlies van een baby te ondersteunen met een koffertje vol spulletjes en inspiratie om tastbare herinneringen te maken, is intussen uitgegroeid tot een warme organisatie die elke dag het verschil probeert te maken voor ouders, grootouders, familie, vrienden en zorgverleners bij het grootst denkbare verlies. We geven een stem aan deze ouders en willen het maatschappelijk taboe doorbreken en het verlies van een kind samen bespreekbaar maken.

Wil je graag meer weten over het Berrefonds? Dan vind je hier waarschijnlijk een antwoord op je vragen.

Gastenboek

 • Ik ben op 20 oktober 2018 grootmoeder geworden van ons serrekindje Tiebe*. Ik wil jullie allemaal heel erg bedanken voor jullie inzet voor alle sterrenouders. Mijn dochter heeft hier enorm veel steun aan gehad. Veel liefs. x
  Petra

 • Rouwen doet nog altijd pijn vergeten doen we je niet. Ook al is het van 1998 geleden dat jij een mooi sterretje werd, lieve Inowa het gemis blijft.
  Jill

 • Bedankt om ons het gevoel te geven niet alleen op de wereld te staan op het zwaarste moment in ons leven!

 • Ik vind het o zo mooi wat jullie doen!! Ik ben zo blij dat we eindelijk iets tastbaar kunnen overhandigen aan de ouders, broers en zusjes,...Ik hoop dat we met jullie nog vele jaren mogen en kunnen samenwerken.

 • Jullie aanpak, jullie houding naar ons als hulpverleners, ik voel me sterker dankzij jullie en het initiatief van de koffer. Persoonlijk heb ik al zeer mooie momenten beleefd met ouders bij het vullen van de koffer met mooie herinneringen!
  een zorgzame vroedvrouw

 • Sinds een klein jaar werken ook wij met het Berrefonds samen, en met zo’n herinneringsdoos kan je veel meer bieden. Je kan je heel concreet met de ouders aan de slag om samen die doos te vullen, en zo komen de verhalen boven. Een herinneringsdoos geeft de zorgverleners structuur, en dwingt ons tijd te maken voor en te luisteren naar de ouders.

 • We probeerden in het verleden bij het verlies van een kindje op onze afdeling steeds een kaartje af te drukken, een tekstje te schrijven... Maar er was altijd dat gevoel: ‘we missen iets’. Dat is nu helemaal anders dankzij de Koesterkoffer.

 • Toen ik mijn allermooiste zoontje verloor, was ik erg dankbaar om een rompertje en mutsje te kunnen kiezen. Ook een knuffeltje zat erbij. Zacht en klein, perfect voor ons zoontje. Ik heb deze met ons zoontje mee naar de sterren laten gaan. Het gaf mij veel troost dat hij een knuffeltje bij hem had, zacht op een dekentje van wolkjes. Berrefonds heeft mij nadien hetzelfde knuffeltje opgestuurd. Zo heb ik dezelfde als ons zoontje bij hem. Zo voel ik mij nog iets dichterbij hem. Bedankt Berrefonds ❤️
  Marion

 • Dit prachtige initiatief, hebben wij nu ontdekt doordat onze neef en nicht, spijtig genoeg hun dochtertje Nora hebben verloren.
  Nadine en Alain

 • Het koffertje, haar koffertje heeft ons ontzettend geholpen. Nu is het stil, de foto’s blijven verborgen, nu doet het te pijn, om al die herinneringen te zien. Bedankt dat we mochten rekenen op een vereniging zoals deze, hartverwarmend en steungevend al meteen tijdens en na de bevalling, dankjewel. Voor onze lieve Paulien, op 10.02.2020, levensloos geboren na 39 weken zwangerschap.
  Karolien en Peter

 • “Omdat we weinig momenten hebben gehad met ons dochtertje, maakt dat jullie koffertje voor ons van onschatbare emotionele waarde is geworden. Het heeft een plaats gekregen in onze woonkamer zodat ik met bitterzoete heimwee in kan neuzen. Vooral de geur verzacht mijn verstikkende verdriet en geef me het gevoel dat Laura* nog bij me is."
  Sarah

 • “Het leuke is dat je direct in de groep wordt aangenomen en je op je eigen tempo kan werken”
  Hilde

 • Jullie doen super goed werk, bravo doe zo verder, spijtig dat ik jullie in deze moeilijke periode moet leren kennen, Berrefonds. Ik heb jullie koffer ook ontvangen, zo hebben we mooie herinneringen aan onze zoon Lars* die we jammer genoeg hebben moeten afgeven.
  cindy mama van Lars *

 • “Ik ben vrijwilliger omdat ik dan effectief iets kan doen, al is het iets kleins. Ik kan het verlies van ons zoontje daardoor plaatsen in een groter kader... niet enkel negatieve maar ook positieve dingen vloeien nu voort uit zijn dood. We krijgen hem niet terug, maar hij kan ons wel aanzetten tot ‘goed te doen'.”
  Anna

 • Het voor mij een uitlaatklep om enerzijds op een positieve en constructieve manier met mijn emoties om te gaan en anderzijds anderen in een gelijkaardige situatie te helpen. Het is voor mij een manier om zin te geven aan het onzinnige van de situatie.”
  Eve

 • Ik was echt onder de indruk van jullie studiedag! Alles zat goed: een gevarieerd programma, topcatering, goede bewegwijzering, fijn aandenken, …. Ik heb al veel studiedagen meegemaakt, maar deze was echt van een ander niveau. Knap!
  Liesbeth

 • Berrefonds

 • Op 23 mei 2022 werden wij trotse grootouders van Tess. Helaas veel te vroeg geboren en nu een sterretje in ons hart. Mijn dochter heeft troost en moed gezocht en gevonden in jullie boek 'Het rouwt in jou'. Ze heeft het boek ook aan mij geschonken. Het helpt mij (ons) om met dit verdriet om te gaan. En zo speciaal omdat in het boek zelfs het dubbele gevoel besproken wordt wanneer je ene kind een gezonde baby krijgt en de week daarop je ander kind haar baby moet afgeven. Ik vond hier veel antwoorden en troost in terug. Bedankt.
  Inge

 • “Het gevoel iets te kunnen betekenen voor andere mensen die het moeilijk hebben, geeft mij een enorme voldoening, bovenop het feit dat er ook zoveel appreciatie is voor wat je doet”
  Martine

 • Binnenkort zou je je 'sweet sixteen' vieren. 16 jaar geleden verloren we jou en moesten we afscheid nemen. Gelukkig kon dat ook. Toen was er geen Berrefonds waar we terecht konden. We stonden alleen met ons verdriet. Gelukkig hadden je papa en ik elkaar en was je broertje er om voor door te gaan. Lieve Amber, je bent er nog. Voor altijd in mijn hart ❤
  Je mama Annelies

 • Maandag 17 mei 2021 is ons dochtertje Elodie stil geboren. Haar hartje is plots gestopt met kloppen aan 37.5 weken. Onze wereld staat momenteel stil en tot op heden is alles nog zo onwerkelijk. We zijn jullie organisatie heel erg dankbaar voor de koesterkoffer, voor zaken waar we in alle ellende niet aan gedacht hebben, zoals haar voetafdrukjes nemen. Op het geboortekaartje hebben we dan familie/vrienden gevraagd om een vrijwillige gift te doen naar jullie en Boven de Wolken. Jeroen en ik, hebben zonet een gift gedaan voor jullie als steun en hopelijk kunnen jullie andere sterrenouders hierin blijven ondersteunen en bij staan. We missen ons meisje en ze blijft voor altijd in ons hart.
  Delphine Coussens en Jeroen Baert

Blog


Lees meer verhalen