Wat wij nog doen voor ouders

In de zomer van 2019 hielden we een uitgebreide impactmeting over onze werking, ook bij zorgprofessionals die werken met onze Koesterkoffers. Toen bleek dat de volledige werking van het Berrefonds niet altijd goed gekend was bij zorgverleners. En we beseffen maar al te goed dat het doorverwijzen van ouders naar het Berrefonds natuurlijk pas kan als je weet wat we allemaal doen. We zetten hier dus graag nog even ons aanbod in de kijker:

Sleutelwoorden in onze volledige werking zijn: verbindend, ondersteunend, laagdrempelig, toegankelijk én gratis!

Koesterhuis

Een Koesterhuis is een warme opvangplek van het Berrefonds voor iedereen die te maken krijgt met het verlies van een kind. In ons Koesterhuis Antwerpen staat de deur elke donderdag wijd open en is de koffie klaar. We ontvangen elke week (groot)ouders om te komen praten, vertellen en luisteren en samen verbinding te vinden met lotgenoten. Iedereen is welkom zonder afspraak.

Vanaf 2021 opent het Berrefonds een tweede Koesterhuis in Kortrijk. Daar zal elk weekend tijd en ruimte zijn voor hartverwarmende babbels.

Zolang de coronamaatregelen gelden, werken we wel op afspraak in veilige bubbels. Lees er hier alles over.

Hulp via e-mail en telefoon

Wij willen er zijn voor ouders, grootouders, familie, vrienden én natuurlijk ook voor jou als professional. Op weekdagen zijn we bereikbaar tussen 9.00 uur en 15.00 uur en onze mailbox is altijd open. Soms is het ontzettend druk, maar we doen ons uiterste best iedereen van een uitvoerig antwoord te voorzien. Soms zijn we er vooral om te luisteren en (h)erkenning te bieden, maar we kunnen ook helpen met heel concrete informatie en tips. Dit kan gaan over heel uiteenlopende onderwerpen: het regelen van een afscheidsdienst, formaliteiten, wetgeving, contact met broers of zusjes,…

Praatgroepen

Om de zes à acht weken kunnen ouders aansluiten bij een gratis praatgroep. Deze praatgroepen zijn specifiek voor hulp bij het verlies van een baby. Soms gaan ze algemeen over verlies, soms kiezen we een specifiek thema. We werken daarvoor regelmatig samen met andere organisaties, zoals ‘Met Lege Handen’. De praatgroepen gaan door in Antwerpen of Mol. Alle data worden ruim op voorhand aangekondigd in onze kalender. ‘Met Lege Handen’ organiseert ook praatgroepen op andere locaties, check hun website voor meer informatie.

Lotgenotencontact

Het Berrefonds zet op allerlei manieren intensief in op lotgenotencontact. We willen een veilige thuishaven zijn voor ouders en framily om elkaar te ontmoeten en ervaringen te delen. Dat doen we door de gelegenheid te creëren om te praten, maar ook om samen acties op te zetten of de handen uit de mouwen te steken als vrijwilliger.

Koesterbabbels

Ons kloppend hart in Antwerpen is de uitvalsbasis voor onze vzw, maar het is ook een rustige thuishaven voor veel ouders. Ze zijn er welkom. Elke donderdag tijdens een vrije inloop, maar ook op andere momenten als het zwaar is of moeilijk gaat. Dan werken we liefst wel op afspraak, om zeker te zijn dat we voldoende tijd en aandacht kunnen schenken. Ons Koesterhuis in Kortrijk zal vanaf 2021 tijdens het weekend open zijn om (groot)ouders te ontvangen.

Online hulp

De uitzonderlijke omstandigheden tijdens de coronacrisis in het voorjaar van 2020 zorgden ook bij ons voor een aanpassing van onze dienstverlening. Ter vervanging van onze fysieke inloopmomenten en praatgroepen, werken we met een online koesterbabbels. We merkten dat dit voor ouders die niet in de buurt van Antwerpen wonen een grote troef is, dus kan je nog steeds inschrijven voor een online koesterbabbels.

Verbindend vrijwilligerswerk

Lotgenoten (maar ook iedereen anders met een warm hart voor onze vzw) zijn van harte welkom om zich in te zetten tijdens verbindend vrijwilligerswerk. Ouders ervaren dit vaak als een grote troost om op één of andere manier iets moois en zinvols te puren uit intens verdriet en anderen te helpen. We hebben al vele levenslange en intense vriendschappen zien ontstaan tussen ons vrijwilligers.

Evenementen

We organiseren jaarlijks tal van bijzondere evenementen met een onvervalste ‘Berrefondstouch’ en geven dan op een mooie manier erkenning aan verdriet. Het zijn telkens momenten vol troost, verdriet en hoop. Zo organiseren we elk jaar een naaimarathon en een aflossingsloopwedstrijd intussen gekend als onze mini-Ekiden.

Steun via sociale media

We zijn (uiteraard) actief op sociale media – Facebook en Instagram – en we experimenteren ook met gesloten Facebookgroepen waar ouders op een veilige manier in contact kunnen komen met elkaar en hun twijfels, verdriet en gemis kunnen delen. Op dit moment bestaat er al een gesloten groep speciaal voor ouders die een opgroeiend kind zijn verloren.

Gespreksavonden

We kiezen steeds een duidelijk thema zoals ‘opnieuw zwanger’ of ‘omgaan met broers en zusjes’ of ‘verdrietige grootouders’ om samen ervaringen uit te wisselen en elkaar te inspireren.

Het rouwt in jou

We schreven een eerlijk zelfhulpboek bij het verlies van een kind.

Inspiratie

We proberen elke dag ouders te inspireren om een heel persoonlijke manier te vinden om het verdriet en het gemis doorheen de rest van hun leven te weven. Dat doen we op deze website, maar we bouwden intussen ook een uitgebreide pagina op het platform Pinterest.

Blog

Niets zo inspirerend, troostend en hoopgevend dan verhalen van andere lotgenoten lezen. Daarom hebben wij een eigen ‘Berrefonds Blog’ waar we (groot)ouders uitnodigen om hun persoonlijke verhaal te delen. Elk verhaal mag. Zo krijgen we een groeiend archief van verliesverhalen die een unieke inkijk bieden in de ervaringen na het verlies van een kind

terug