Koesterkoffer

Centraal in onze werking staat de Koesterkoffer, een mooi koffertje met daarin allerlei zorgvuldig gekozen spulletjes om tastbare herinneringen te maken aan je kind(je). In de Koesterkoffer zitten allerlei spulletjes en inspiratie om op het moment van het overlijden te helpen bij het maken van de laatste tastbare herinneringen en je te ondersteunen om op een mooie manier afscheid te nemen. Maar de koesterkoffer is nog veel meer. Het is een koffer die je in beweging zet en je laat kennismaken met het volledige aanbod van het Berrefonds.

In 2017 werd Koesterkoffer zelfs verkozen tot woord van het jaar en opgenomen in Van Dale:

Koesterkoffer (m; meervoud: Koesterkoffers) (Belgisch-Nederlands) koffer met tastbare herinneringen als steun na het verlies van een dierbare, m.n. van een ongeboren of jong kind.  We verdelen onze koffers gratis via ziekenhuizen en andere professionele partners aan alle gezinnen die in Vlaanderen en het Brussel Hoofdstedelijk Gewest geconfronteerd worden met het verlies van een kind(je) tot 12 jaar. Op onze pagina voor professionals kan je een overzicht vinden van al die partners.

Kreeg je zelf een Koesterkoffer? Dan kan je die eenvoudig registreren. Op die manier kunnen we je op de hoogte houden van onze troostende en verbindende activiteiten. Uiteraard ben je helemaal niet verplicht om je Koesterkoffer bij ons te registreren, maar door onze koffers gratis aan te bieden via professionele zorgverleners, hebben wij vanuit het Berrefonds op dat moment geen rechtstreeks contact. Door de strenge richtlijnen rond GPDR en uiteraard ook gewoon omdat we jouw privacy absoluut willen respecteren, krijgen wij van onze partners niet automatisch gegevens van ouders door. Dus als je in de toekomst graag op de hoogte wil blijven van onze initiatieven, raden we aan je koffer even te registeren.

Onze werking is in 2009 gestart vanuit een herinneringskoffertje bij het verlies van een baby tijdens de zwangerschap of net na de geboorte. Vanaf 2017 hebben we onze werking uitgebreid naar het ondersteunen van gezinnen bij het verlies van een opgroeiend kind tot 12 jaar. We bieden dus twee verschillende Koesterkoffers aan.

De kleine Koesterkoffer is er voor gezinnen die een baby verliezen tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte.

De grote Koesterkoffer is er voor gezinnen die een opgroeiend kind verliezen vanaf 2 maanden tot de leeftijd van 12 jaar.
grote koesterkoffer

We leggen dus verschillende accenten volgens de noden van de gezinnen die geconfronteerd worden met een immens verlies. Maar voor al onze Koesterkoffers geldt hetzelfde: ze worden met enorm veel liefde gevuld met prachtige spulletjes door onze gouden vrijwilligers. Alle kleertjes, pampertjes, mutsjes, dekentjes, zakdoekhoesjes, troostkussens, washandjes,… worden door hun warme handen gemaakt omdat elk kindje* unieke spulletjes verdient.

terug