De kleine Koesterkoffer

De hele werking van het Berrefonds startte in 2009 met het uitwerken van een herinneringskoffertje om ouders bij het verlies van een baby de kans te geven tastbare herinneringen te maken aan hun kindje. Herinneringen om een leven lang te koesteren. Want hoe kort of lang ouders hun baby bij zich mochten hebben, maakt geen verschil: tastbare herinneringen aan hun lieveling kunnen een belangrijke rol spelen in het verweven van het verdriet in hun verdere leven.

De kleine Koesterkoffer is in al die jaren uitgegroeid tot een onmisbaar instrument in 56 Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen. Het is uitgegroeid tot een belangrijke tool die zorgverleners structuur kan bieden om ouders te ondersteunen. De inhoud van het kleine Koesterkoffertje is met de grootste zorg samengesteld en wordt gevuld door de warme handen van onze vrijwilligers. Er zitten heel wat spulletjes in om tastbare herinneringen te maken zoals een bewonderbuisje voor een haarlokje of nageltje of koesterbandjes voor levenslange verbondenheid.

Elke ouder die in een ziekenhuis bevalt of een kindje verliest op de afdeling neonatologie zou een Koesterkoffertje moeten ontvangen. We vinden het ontzettend belangrijk dat ouders steeds het volledige koffertje krijgen. Het is een open aanbod, niet alles zal passen bij elk verhaal. Maar het is belangrijk dat ouders daar autonoom over kunnen beslissen. Spulletjes die ze niet wensen te gebruiken, kunnen ze teruggeven of zelf wegschenken.

Maar net zoals elk kindje en elke verliesverhaal uniek is, is ook de inhoud van de kleine Koesterkoffer uniek. Ouders mogen zelf een handgemaakt hemdje, dekentje, pampertje en setje van mutsjes kiezen in de maat en de stof die bij hun lieve kindje past. Zo krijgen ze de kans hun lieveling liefdevol te verzorgen en aan te kleden.

Eventuele zusjes en broertjes binnen het gezin worden niet vergeten in de kleine Koesterkoffer. Voor hen is er bijvoorbeeld een lieve knuffel met een zakdoekje vol lichtgevende sterretjes om ‘s avonds bij het slapengaan een warm momentje te creëren voor broer of zus. In het koffertje zit ook een prachtig prentenboek ‘Voor altijd’ om het verdriet bespreekbaar te maken met met andere (toekomstige) kinderen binnen het gezin.  

Heb je nu of in de toekomst nog nood aan extra’s? Zoals een extra koesterbandje voor een nieuw broertje of zusje? Of een extra knuffeltje? Stuur ons dan even een mailtje!

De meeste items in de kleine Koesterkoffer zijn exclusief voorbehouden voor gezinnen die getroffen worden door het verlies van een baby. Ze zijn uniek omdat ze met de hand worden gemaakt door onze lieve vrijwilligers. Een aantal andere items zijn ook ruimer bruikbaar, bijvoorbeeld om het verdriet bespreekbaar te maken in je omgeving.

Lees bijvoorbeeld meer over het Koesterlied dat Kapitein Winokio exclusief voor ons schreef. Of ontdek het Sterrenalbum dat we maakten om herinneringen te verzamelen en te bewaren aan de zwangerschap en je lieve baby.

Kreeg je bij het verlies van je baby een Koesterkoffer van het Berrefonds? Registreer je koffertje dan even hier, dan kunnen we je op de hoogte houden van onze uitgebreide waaier aan ondersteuning.

Heb je geen Koesterkoffertje gekregen bij het overlijden van je kindje? Neem even contact op en we helpen je zo snel mogelijk!

De Koesterkoffers zijn volledig gratis voor ouders en steunen op giften en warm vrijwilligerswerk. Wil je onze werking graag steunen? Graag!

terug