Contact met lotgenoten

Als je een kind(je) verliest, is dat vaak het begin van een heel individueel en uniek verdriet. Het is belangrijk dat je de tijd en ruimte krijgt om een heel persoonlijke invulling te geven aan je verhaal. Je hebt soms het gevoel dat niemand je begrijpt.

Contact met lotgenoten kan dan een verademing zijn. Zij spreken vaak wel dezelfde taal. Of ze begrijpen zelfs zonder woorden je verdriet, je zorgen, je boosheid, je zoektocht naar hoe het verder moet. Contact met lotgenoten kan heel belangrijk zijn om (h)erkenning te vinden. Of om hoopvol te zien hoe anderen er in geslaagd zijn hun verdriet doorheen de rest van hun leven te weven. Je kan lotgenoten op verschillende manieren ontmoeten, we vinden het belangrijk bij het Berrefonds om je alle kansen op ontmoeting te bieden. Veilig vanuit je zetel of in ’t echt. Misschien maak je wel nieuwe vrienden voor de rest van je leven.  

Koesterhuis, een warme thuishaven

Koesterhuis Antwerpen

Het Koesterhuis in Antwerpen is de HQ (headquarters) van het Berrefonds. Deze magische locatie in het hart van Antwerpen is het kloppend hart van de organisatie en onze uitvalsbasis voor alle logistiek en administratie.

Naast HQ is ons Koesterhuis in Antwerpen ook een plek waar de koffie altijd klaar staat. Voor (groot)ouders van een overleden kindje is het vooral een rustpunt. Een plek om te komen praten. Met ons of met lotgenoten. Tijdens onze wekelijkse inloopdag op donderdag zit onze grote tafel vaak gezellig vol. Iedereen is welkom met zijn of haar specifiek verliesverhaal. Check wel even onze kalender om zeker te zijn dat we niet uitzonderlijk gesloten zijn. Want dat zou ontzettend jammer voor je zijn.

Heb je nood om je verhaal in een één-op-één setting te vertellen of heb je geen behoefte aan lotgenotencontact dan kan dit zeker ook. Je neemt best even contact met ons op zodat we samen een rustig moment kunnen inplannen.

Koesterhuis Kortrijk

We zijn heel blij dat jullie vanaf 2021 ook terecht kunnen in ons tweede Koesterhuis in Kortrijk. Hier organiseren we wekelijks een inloopmoment op zaterdag om lotgenoten te ontmoeten. Meer lezen over Koesterhuis Kortijk kan via deze pagina.

In Koesterhuis Kortrijk is ook klein Koesterwinkeltje waar je een selectie kan kopen uit het aanbod van de webshop van het Berrefonds. Zo willen we iedereen inspireren tot een lief gebaar en warme aandacht voor gezinnen die het moeilijk hebben. 

2024 is een bijzonder jaar voor Koesterhuis Kortrijk. De huidige locatie aan de Lange Brugstraat moeten we in het voorjaar verlaten. Maar er is wel ontzettend goed nieuws, want we hebben met de hulp van de stad Kortrijk een nieuw, prachtig pand gevonden. Na een verhuisperiode openen we dus met een volledig vernieuwd Koesterhuis Kortrijk én een vaste coördinator die samen een een fantastische ploeg vrijwilligers het Koesterhuis verder zal laten groeien! Zodra er meer nieuws is rond de concrete timings en details, vullen we dit stuk van onze website verder aan.

Koesterhuis Hasselt

En nog fijn nieuws: ook in Hasselt opent het Berrefonds in het najaar van 2024 een Koesterhuis. Op dit moment lopen de gesprekken over een prachtig pand en de aanwerving van een nieuwe coördinator. We delen snel meer nieuws!

Voor de verdere uitbouw van onze Koesterhuis krijgt het Berrefonds vanaf 2024 steun van de Vlaamse overheid. De rest van onze volledige werking, zoals onze Koesterkoffers, blijft volledig afhankelijk van giften.

Online koesterbabbels

Naast onze Koesterhuizen, zetten we ook in op online ontmoeten. Via een aanmeldingsformulier kan je een videogesprek aanvragen met een iemand van het Berrefonds. Deze gesprekjes zijn uiteraard kosteloos.

Je kan je via dit formulier aanmelden en wij nemen dan contact met je op om een moment in te plannen.

Glinsterhulp

Ben je op zoek naar een ‘buddy’? Een lotgenoot waar je je verhaal, je verdriet, je hoop, je twijfels, je dromen,… mee kan delen? Of zit je ergens mee en wil je graag weten hoe een ervaringsdeskundige dit heeft aangepakt? Dan verwelkomen we je heel graag op ons platform Glinsterhulp.

Je leest er de verhalen van mama’s, papa’s, grootouders, tantes en andere framily die te maken kregen met het verlies van een baby of kind. Je kan via het platform veilig en snel een berichtje naar één van onze Glinsterhulpen sturen. Elke Glinsterhulp is een warme vrijwilliger van het Berrefonds die opleiding en ondersteuning krijgen, dus je bent in goede handen!

Praatgroepen

Omdat we merken dat ouders vaak veel nood hebben aan een babbel met lotgenoten gingen we ook op zoek naar een manier om praatgroepen te organiseren. Voor ouders die een baby verloren werken we hiervoor samen met vzw Met Lege Handen. Om de zes à acht weken kan je aansluiten in ons Koesterhuis te Antwerpen bij een gratis praatgroep voor ouders van een overleden baby. Ouders kunnen er in een veilige en geborgen omgeving enkele uren stilstaan bij hun verdriet. Sleutelwoorden zijn erkenning krijgen, luisteren en een taal vinden voor wat er allemaal in je omgaat. Andere locaties zijn te vinden op bovenstaande link van met lege handen. Op termijn zal er ook een praatgroep in ons Koesterhuis te Kortrijk gestart worden.

Voor ouders die een opgroeiend kind verloren, werken we meer op maat en waar er nood is om samen te komen. Soms gaan deze intieme ontmoetingsmomenten gepaard met een brunch en soms worden ze op vraag georganiseerd voor ouders die in gelijkaardige omstandigheden hun kind zijn verloren.

Al deze praatgroepen zijn allemaal terug te vinden in onze kalender. Abonneer je op onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media om automatisch op de hoogte te blijven.

Evenementen

We organiseren jaarlijks tal van bijzondere evenementen met een onvervalste ‘Berrefondstouch’ en geven dan op een mooie manier erkenning aan verdriet. Het zijn telkens momenten vol troost, verdriet en hoop.

Warme vrijwilligers

Lotgenoten (maar ook iedereen anders met een warm hart voor onze vzw) zijn van harte welkom om zich in te zetten tijdens verbindend vrijwilligerswerk. Ouders ervaren dit vaak als een grote troost om op één of andere manier iets moois en zinvols te puren uit intens verdriet en anderen te helpen. We hebben al vele levenslange en intense vriendschappen zien ontstaan tussen ons vrijwilligers.

Specifiek aanbod

Het Berrefonds zet regelmatig in op praatgroepen voor een specifieke doelgroep of rond een bepaald thema. Zo organiseerden we al creatieve sessies speciaal voor ouders die een opgroeiend kind verloren of organiseerden we een gesprek met een kinderpsychologe rond het verdriet van broers en zusjes. Ook voor grootouders proberen we alsmaar vaker op maat te werken. Ontdek al onze activiteiten in onze kalender.

Schrijf je onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten.

terug