Contact met lotgenoten

Als je een kind(je) verliest, is dat vaak het begin van een heel individueel en uniek verdriet. Het is belangrijk dat je de tijd en ruimte krijgt om een heel persoonlijke invulling te geven aan je verhaal. Je hebt soms het gevoel dat niemand je begrijpt. Contact met lotgenoten kan dan een verademing zijn. Zij spreken vaak wel dezelfde taal. Of ze begrijpen zelfs zonder woorden je verdriet, je zorgen, je boosheid, je zoektocht naar hoe het verder moet. Contact met lotgenoten kan heel belangrijk zijn om (h)erkenning te vinden. Of om hoopvol te zien hoe anderen er in geslaagd zijn hun verdriet doorheen de rest van hun leven te weven. Je kan lotgenoten op verschillende manieren ontmoeten, we vinden het belangrijk bij het Berrefonds om je alle kansen op ontmoeting te bieden. Veilig vanuit je zetel of in ’t echt. Misschien maak je wel nieuwe vrienden voor de rest van je leven.  

Koesterhuizen

In ons Koesterhuis in Antwerpen staat de koffie altijd klaar. Het is ons kloppend hart en onze uitvalsbasis. Maar voor (groot)ouders van een overleden kindje is het vooral een rustpunt. Een plek om te komen praten. Met ons of met lotgenoten. Tijdens onze wekelijkse inloopdag zit onze grote tafel altijd gezellig vol. Je hoef geen afspraak te maken of je in te schrijven, je bent gewoon welkom. Check wel even onze kalender om zeker te zijn dat we niet uitzonderlijk gesloten zijn. Want dat zou ontzettend jammer voor je zijn.

LET OP: door de huidige Coronamaatregelen kunnen er geen fysieke babbels georganiseerd worden, en dit al zeker tot 31 december 2020. Je kan wel bij ons terecht voor een online Koesterbabbel. Je kan je met dit formulier aanmelden en wij nemen dan contact met je op om een moment in te plannen.

We zijn heel blij dat jullie vanaf 2021 ook terecht kunnen in ons tweede Koesterhuis in Kortrijk. Ook daar organiseren we wekelijks een inloopmoment. Je kan alle data en details checken via deze pagina.

Praatgroepen en koesterbabbels

Omdat we merken dat ouders vaak veel nood hebben aan een babbel met lotgenoten gingen we ook op zoek naar een manier om praatgroepen te organiseren. Voor ouders die een baby verloren werken we hiervoor samen met vzw Met Lege Handen. Om de zes à acht werken kan je aansluiten in ons Koesterhuis bij een gratis praatgroep voor ouders van een overleden baby. Ouders kunnen er in een veilige en geborgen omgeving enkele uren stilstaan bij hun verdriet. Sleutelwoorden zijn erkenning krijgen, luisteren en een taal vinden voor wat er allemaal in je omgaat.

Voor ouders die een opgroeiend kind verloren, werken we meer op maat en waar er nood is om samen te komen. Soms gaan deze intieme koesterbabbels gepaard met een brunch en soms worden ze op vraag georganiseerd voor ouders die in gelijkaardige omstandigheden hun kind zijn verloren.

Sinds de coronacrisis werd ons aanbod ook uitgebreid met online koesterbabbels. Je kan dan bij ons terecht voor een online individueel gesprek. Je kan je met dit formulier aanmelden en wij nemen dan contact met je op om een moment in te plannen.

Al deze praatgroepen en koesterbabbels zijn allemaal terug te vinden in onze kalender. Abonneer je op onze nieuwsbrief of volg ons op sociale media om automatisch op de hoogte te blijven.

Evenementen

We organiseren jaarlijks tal van bijzondere evenementen met een onvervalste ‘Berrefondstouch’ en geven dan op een mooie manier erkenning aan verdriet. Het zijn telkens momenten vol troost, verdriet en hoop. Zo organiseren we elk jaar een naaimarathon en een aflossingsloopwedstrijd intussen gekend als onze mini-Ekiden.

Online koesterbabbels

Omdat we slechts 1 koesterhuis hebben en dit niet voor iedereen in Vlaanderen goed bereikbaar is, zetten we ook in op online communicatie. Via een aanmeldingsformulier kan je een videogesprek aanvragen met een iemand van het Berrefonds. Deze gesprekjes zijn uiteraard kosteloos en misschien wel belangrijk: niet van therapeutische aard. 😉

Warme vrijwilligers

Lotgenoten (maar ook iedereen anders met een warm hart voor onze vzw) zijn van harte welkom om zich in te zetten tijdens verbindend vrijwilligerswerk. Ouders ervaren dit vaak als een grote troost om op één of andere manier iets moois en zinvols te puren uit intens verdriet en anderen te helpen. We hebben al vele levenslange en intense vriendschappen zien ontstaan tussen ons vrijwilligers.

Specifiek aanbod

Het Berrefonds zet regelmatig in op praatgroepen voor een specifieke doelgroep of rond een bepaald thema. Zo organiseerden we al creatieve sessies speciaal voor ouders die een opgroeiend kind verloren of organiseerden we een gesprek met een kinderpsychologe rond het verdriet van broers en zusjes. Ook voor grootouders proberen we alsmaar vaker op maat te werken.

Schrijf je onderaan deze pagina in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten.

In onze kalender kan je al onze activiteiten vinden en ontdekken welke het best bij je passen:

Geen evenementen gevonden!
Meer laden

terug