Als er plots een kind sterft in je klas of op je school heeft dat een ontzettend grote impact op een hele schoolgemeenschap. Er is vaak ongeloof, verdriet, wanhoop, gemis en angst bij het team en de leerlingen. Al die gevoelens zijn normaal.
Ongeacht het nu over een verwacht overlijden gaat van een zieke leerling of een plots overlijden, als team heb je handvaten nodig om niet alleen de klasgenootjes en andere leerlingen te ondersteunen, maar ook om dit verlies als team te blijven dragen.
Hoe kunnen we jullie hier als Berrefonds kosteloos bij helpen?
De eerste week na het overlijden
Het gezin van de overleden leerling kreeg hoogstwaarschijnlijk een Koesterkoffer aangeboden via de zorg of politiediensten. Afhankelijk van de situatie ….
Een eerste contactmoment via telefoon waarin we samen jullie noden in kaart brengen.
- We geven meer uitleg over de inhoud en het gebruik van onze troostkoffer voor scholen. We hebben een troostkoffer voor kleuters ontwikkeld en een troostkoffer voor leerlingen van de lagere school. Beide koffers bevatten spulletjes die we kosteloos tijdelijk uitlenen en spullen die we met veel liefde schenken aan de klasgenootjes van het overleden kind.
- Als een kind* overlijdt, lenen wij kosteloos een prachtige houten Koesterboom uit om een mooie gedenk- of rustplekje te maken op school. Kinderen kunnen de boom heel persoonlijk versieren door er wensen, hartjes met mooie woorden, vogeltjes, knutselwerkjes, foto’s, …. in te hangen. Het kan ook heel mooi zijn om theelichtjes op batterijen aan de voet van de boom te plaatsen.
De Koesterboom wordt vaak in de inkomhal op school geplaatst of op een ander mooi plekje zodat iedereen weet dat er bij de boom warmte en liefde wordt ingezameld voor de overleden leerling. - We bekijken samen of we enkel de klas of ook de ruimere school zullen ondersteunen. Hoeveel kinderen zitten er in een klas en hoeveel juffen en meesters zijn nauw betrokken?
- We kunnen jullie een draaiboek bezorgen met daarin een leiddraad en tips rond communicatie, een eventueel afscheidsmoment op school, het inrichten van een Koesterhoekje, …
- Wij hebben een standaardmail opgesteld om de ouders van de klasgenootjes of alle leerlingen op de hoogte te brengen van het overlijden, die we graag delen met jullie.
- We kunnen jullie de toegangslink geven van onze webinar ‘Rouw op school’. Zo kunnen jullie die samen op school of rustig thuis bekijken.
Binnen de 24 uur na ons telefonische contact komt het Berrefonds naar je toe.
Een van onze lieve vrijwilligers of iemand van het Berrefondsteam komt naar jullie toe met de troostkoffer en de Koesterboom. In de troostkoffer zit een brochure met alle benodigde informatie, maar we geven jullie uiteraard ook mondeling nog wat toelichting.
De eerste drie maanden na het overlijden
De troostkoffer en de Koesterboom mogen drie maanden lang bij jullie op school blijven staan. In die periode mogen jullie ons zeker contacteren als jullie nog advies, hulp of contactgegevens van een traumatherapeut of kinderpsycholoog nodig hebben.
Na drie maanden spreken we af met jullie wanneer een van onze vrijwilligers de troostkoffer en de Koesterboom mag komen ophalen.
Troost en warmte op langere termijn
Het verdriet om een klasgenootje of leerling verdwijnt natuurlijk niet na drie maanden. Er zal voor altijd een kind ontbreken in de klas en school. En op speciale dagen zoals de verjaardag van het kind, een schooloptreden, de eerste en de laatste schooldag, … zal dat gemis nog harder gevoeld worden.
Ook in een schoolomgeving gaat iedereen anders om met verdriet, dit kan in een klasgroep wel eens voor frustraties zorgen. Er zijn kinderen die humor gebruiken als uitlaatklep, anderen kunnen hun verdriet niet onder woorden brengen, sommigen dragen al een zware rugzak met eerdere verlieservaringen. Dit kan voor leerkrachten dus een heel complexe uitdaging zijn.
Onze ervaring leert dat kringgesprekken vaak een mooie manier zijn om kinderen regelmatig over hun gevoelens te laten vertellen en hen te bevragen. Probeer kinderen actief te betrekken bij het zoeken naar manieren om verdriet te benoemen, verbinding te koesteren en te herdenken.
Weet dat je ons altijd kan contacteren bij vragen, twijfels of problemen. We helpen je heel erg graag.
We verwijzen je nog graag door naar een aantal andere pagina’s op onze website waar je hopelijk al wat inspiratie en tips kan vinden om samen het verdriet en het gemis bespreekbaar te maken en eventueel ook een mooi gebaar te stellen vanuit de school naar het getroffen gezin.
- Op onze pagina voor broers en zusjes kan je nuttige tips vinden en ook een downloadbare versie van ons bijzonder ganzenbord.
- Het koesterboek kan een mooie tool zijn om herinneringen neer te schrijven.
- Het koesterlied dat kapitein Winokio schreef, kan je zeker ook in je klas gebruiken.
- Je kan zelf een verbindende actie opzetten met je school ter nagedachtenis van een overleden klasgenootje.
- Wij geven vormingen op maat, aan kinderen, maar bijvoorbeeld ook aan een leerkrachtenteam.
- Misschien kunnen we je ook wel inspireren met de online sessies die we aan het uitbouwen zijn ism. onze vrijwillige experte Jasmine Lyckx, kinderpsychologe. Lees er meer over in het deel van onze website voor professionals.
We verwijzen je tenslotte ook nog graag even door naar de website van ‘Missing You‘. Zij werken specifiek rond kinderen en jongeren die rouwen.
Vragen of meer info nodig?
Neem gerust contact om met ons via 0470 73 66 70 of info@berrefonds.be.