Patroon mondmaskers

Wij hebben intussen al duizenden mensen geholpen – zelfs over de hele wereld – met ons gratis patroon van dit mondmasker. En dat doet ons ontzettend veel plezier. Onze expertise en ervaring gratis ter beschikking stellen van mensen die ze nodig hebben, past immers perfect binnen ons DNA. Ben je blij met je mondmasker en wil je er ons toch echt voor bedanken?
Help ons dan door te verwijzen naar onze vzw als je aan anderen vertelt over je masker of hou ons in gedachten de volgende keer dat je een goed doel zoekt voor een gift. 😉

Als Berrefonds kunnen we rekenen op de meest fantastische vrijwilligers die voor ons heel wat spulletjes naaien voor in onze Koesterkoffers. Het was dan ook niet meer dan logisch dat wij aan het begin van de pandemie onze koppen bij elkaar hebben gestoken om samen duizenden stoffen mondmaskers te naaien.

In nauw overleg met de spoedartsen en taskforce COVID-19 van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) besloot het Berrefonds om actief een steentje bij te dragen in de strijd tegen het coronavirus. In maart 2020 kampte het ziekenhuis met een groot tekort aan beschermende mondmaskers. Er werden een aantal patronen, uitgewerkt door onze vrijwilligers, getest en uitvoerig besproken. Er werd rekening gehouden met draagcomfort, aanpassing aan het gezicht en veiligheid.

Het resultaat van deze denkoefening is een met zorg uitgewerkt patroon dat nog steeds ontzettend veel mensen helpt om zichzelf en anderen te beschermen tegen het coronavirus. Onze vrijwilligers naaiden duizenden mondmaskers. We deden ook mee aan de nationale actie #maakjemondmasker. Ons patroon reist intussen de wereld rond: in Pakistan maken ze er gebruik van en via een Duitse wetenschapper kwam het zelfs in midden-Afrika terecht voor de verzorgers van mensapen om ook de dieren te beschermen tegen corona!

Download hier het patroon en ga er zelf mee aan de slag.

We maakten ook een uitgebreide lijst met veelgestelde vragen over onze mondmaskers:

IS EEN KATOENEN MASKER WEL NUTTIG?

NATUURLIJK! 

Let wel op! Het dragen van een mondmasker beschermt jou niet tegen het virus,  maar vooral anderen rondom jou. Als je COVID-19 besmet bent, kan je dit al overdragen voordat je zelf symptomen hebt. Het is daarom heel belangrijk dat je je mond en neus bedekt, vooral in een situatie waarin je de basisregels rond social distancing niet kan volgen zoals op het openbaar vervoer. Het dragen van een mondmasker vervangt dus nooit andere maatregelen zoals social distancing en heel regelmatig je handen wassen. Het werkt als aanvullende bescherming. 

WELKE STOF MAG IK GEBRUIKEN?

Je maakt de maskers best uit dichtgeweven katoen of polyester katoen. Probeer twee verschillende kleuren of motieven te gebruiken, op die manier kan je eenvoudig de binnen- en de buitenkant van elkaar onderscheiden.

MOET IK DE STOF OP VOORHAND WASSEN?

Het kan handig zijn de stof op voorhand te wassen om te voorkomen dat ze bij een eerste wasbeurt nog een beetje krimpt. Maar de meeste stoffen kunnen wel tegen een stootje.

IK HEB EEN ANDER PATROON GEBRUIKT DAN JULLIE VOORSTEL. IS DAT OK?

Er circuleren verschillende patronen op het internet. Het belangrijkste is steeds dat je mondmasker minstens twee lagen stof bevat en voldoende aansluit over je neus en mond. 

Het patroon van het Berrefonds is samen met artsen en de taskforce COVID van het UZA uitgewerkt. We hielden rekening met draagcomfort, aanpassing aan het gezicht en veiligheid. Het patroon van de FOD verschilt, maar is wel volledig gebaseerd op dezelfde principes. Beide patronen zijn dus prima. Het patroon en werkbeschrijving van het mondmasker aangeraden door de FOD kan je terugvinden op https://www.info-coronavirus.be/nl/

Kan je zelf niet naaien? Gebruik dan een sjaal om je mond en neus te bedekken op plaatsen waar je niet kan voldoen aan de regels van social distancing.

ER ZIJN PATRONEN MET LINTJES EN ELASTIEKJES. WAT DRAAGT DE VOORKEUR?

Op vraag van de artsen en de taskforce COVID-19 van het UZA is ons model en de bijhorende werkbeschrijving met linten uitgewerkt. Elastiek is bij veelvuldig gebruik pijnlijk aan de oren en is minder bestand tegen de hoge temperaturen tijdens het wassen. Een masker met linten is ook iets veiliger om te dragen omdat de afstand tussen de linten en het aangezicht verder is. Als je het masker slechts voor korte periodes zal gebruiken, zijn elastiekjes prima. Gebruik zeker wel elastiek die bestand is tegen het wassen op hoge temperaturen.

SOMMIGE PATRONEN LATEN RUIMTE VOOR EEN FILTER. HOE WERKT DIT?

Het patroon dat het Berrefonds i.s.m. UZA uitwerkte, heeft geen ruimte voor een filter. Wij kozen samen voor een masker dat volledig gesloten is, omdat het uitademen vooral langs de zijkanten van het masker gebeurt.  Ook was het toevoegen van een filter geen optie binnen de ziekenhuiscontext. Nu de mondmaskers worden aangeraden in functie van de exitstrategie is een extra filter wel een optie. Het is echter niet helemaal duidelijk of dit ook echt een meerwaarde biedt. Maar je kan ons patroon eenvoudig aanpassen door de zijkanten van het binnenmasker iets in te korten zodat je er iets kan inschuiven. 

WELK MATERIAAL KAN IK GEBRUIKEN ALS FILTER?

Indien je graag een filter wil gebruiken, kan je werken met een koffiefilter, een stuk keukenrol, een inlegkruisje of een extra laagje stof. Let er wel op dat het je ademhalen niet bemoeilijkt. Als je masker het niet toelaat om er een filter in te schuiven, kan je er bijvoorbeeld ook een inlegkruisje inkleven. 

IK GEBRUIK EEN FILTER. WANNEER MOET IK DIE VERVANGEN?

Vervang de filter zeker dagelijks of meermaals per dag als de filter nat is.

HOE WAS IK MIJN MONDMASKER?

Was je mondmasker dagelijks. Dat kan door het gedurende vijf minuten af te koken in een pot op het vuur of in je wasmachine op 90°C. 

HOE BEWAAR IK MIJN MONDMASKER?

Een proper gewassen mondmasker mag je alleen aanraken met propere, gewassen handen en moet je bewaren in een afgesloten, proper zakje. Gebruik bijvoorbeeld een vershoudzakje met zipsluiting. Meer weten over het correct gebruiken van een stoffen mondmaskers? Lees dan deze tips.

terug