Tips & tricks

Na meer dan tien jaar Berrefonds zijn we ontzettend dankbaar voor de ontelbare verhalen, getuigenissen en inzichten die we kregen en deelden met ouders. In ons boek ‘Het rouwt in jou’ hebben we heel wat inzichten gebundeld en geven we massa’s inspiratie, maar we zetten hier ook graag een aantal heel concrete tips op een rijtje om beter te kunnen zorgen voor gezinnen in je omgeving:

Durf te vragen

Klinkt eenvoudig, maar het is zo moeilijk. Elk verdriet en elk verhaal is uniek, elk gezin reageert ook anders en heeft andere noden. Durf om te beginnen te vragen of het oké is om iets over hun verdriet te vragen. Als ouders op één moment eens kortaf reageerden of hun blik hebben afgewend, betekent dat niet dat ze altijd zo zullen reageren. Misschien hadden ze gewoon een slechte dag of even geen zin om te praten. Respecteer het ook als ouders aangeven dat ze liever niet over hun verlies praten, maar geef ook dan aan dat je er altijd zal zijn op het moment dat ze wel willen praten.

Vraag regelmatig waarmee je kan helpen. En wees daarbij heel specifiek. Vraag niet ‘Je laat het toch weten als ik ergens mee kan helpen hé?’, maar vraag wel ‘Zal ik morgenavond spaghettisaus brengen?’ of ‘Ik moet straks naar de supermarkt, zal ik wat fruit voor je meebrengen of heb je iets anders nodig?’.

Probeer ook algemene vragen zoals ‘Gaat het?’ of ‘Ca va?’ te vermijden. Met zo’n algemene vragen, maak je het ouders vaak heel moeilijk om een antwoord te geven. Ouders zijn ook zoekende. Soms is dat voldoende, maar probeer zeker nu en dan tijd te maken voor een echt gesprek en maak duidelijk dat je daarvoor beschikbaar bent. Je kan gerust vragen gebruiken als ‘Heb je wat kunnen slapen de afgelopen dagen?’ of ‘Lukt het om de dagen door te komen?’.

Stel een mooi gebaar

Het kan heel mooi en troostend zijn om nu en dan iets tastbaar te schenken als symbool van je medeleven en troost. Er zijn heel wat dingen mogelijk en we hebben in al onze gesprekken met ouders de afgelopen jaren al ontzettend veel mooie voorbeelden gehoord:

  • met een vriendengroep samen een herinneringsjuweeltje kopen
  • een herinneringsboom planten
  • een mooie poster geven, bijvoorbeeld met de stand van de sterren op de geboortedag van het kind(je)
  • een foto maken en doorsturen als je de naam ergens tegenkomt op een reclamebord of in een boek
  • zelf de naam van het kind(je) zichtbaar maken bijvoorbeeld door hem te schrijven in het zand, te leggen met letterkoekjes,…

Moeilijke dagen

Probeer een aantal moeilijke dagen te markeren in je agenda. Het is voor gezinnen altijd fijn als ze merken dat hun omgeving aan hen denkt op de verjaardag of sterftedatum van hun kind(je). Zorg dan voor een passend kaartje of soms is een lieve emoticon via een sms of een berichtje al voldoende. Maar laat gewoon even merken: ‘ik ben het niet vergeten.’ De meeste ouders vinden het ook bijzonder om te merken dat er aan hun kind(je) gedacht wordt op bijzondere dagen zoals familiefeesten, Moederdag, Vaderdag,… Probeer op zo’n momenten een klein geschenkje te voorzien. Wees creatief en knutsel misschien zelf iets dat bij het gezin past. We hebben een uitgebreid bord op Pinterest met koestergeschenkjes of neem eens een kijkje in onze webshop. Probeer steeds te bevragen of mensen het fijn vonden om zo’n cadeautje te krijgen en wees attent voor (subtiele) hints. We weten dat dit niet eenvoudig is!

Geef ouders altijd de ruimte om verdrietig te zijn. Ook op gewone, doordeweekse dagen. Dat mag, dat is oké. Probeer alert te zijn voor kleine signalen die ouders uitsturen op basis waarvan je kan opmaken dat het een moeilijke dag is en geef dan even de kans op een gesprek.

Soms kan het gebeuren dat je zelf de oorzaak bent van zo’n moeilijke dag. Je wil bijvoorbeeld zelf een nieuwe zwangerschap aankondigen op een familiefeest of jouw zoon of dochter viert wel een verjaardag of een andere mijlpaal. Uiteraard mag dat en moet een verlieservaring in je omgeving je niet tegenhouden om je eigen geluk te vieren. Maar het kan wel helpen als je ouders van een getroffen gezin op voorhand even op de hoogte brengt van je plannen of even checkt wat hen zou kunnen helpen bij het beleven van zo’n momenten.

terug