Als er plots een kind sterft in je klas of op je school heeft dat een ontzettend grote impact op een hele schoolgemeenschap. Er is ongeloof, verdriet, wanhoop, gemis, angst,… Al die gevoelens zijn normaal. Maar het is wel ontzettend belangrijk dat ze voldoende ruimte krijgen, aangepast aan de leeftijd van de klasgenootjes. Ook op een heel andere manier kan verdriet om het verlies van een kind op school tot uiting komen: als een klasgenootje plots te maken krijgt met het verlies van een toekomstig broertje of zusje bijvoorbeeld.

Laat ons beginnen met aan te geven dat ook in een schoolomgeving iedereen anders omgaat met verdriet, dit kan in een klasgroep wel eens voor frustraties zorgen. Er zijn kinderen die humor gebruiken als uitlaatklep, anderen kunnen hun verdriet niet onder woorden brengen, sommigen dragen al een zware rugzak met eerdere verlieservaringen. Dit kan voor leerkrachten dus een heel complexe uitdaging zijn. Onze ervaring leert dat kringgesprekken vaak een mooie manier zijn om kinderen regelmatig over hun gevoelens te laten vertellen en hen te bevragen. Probeer kinderen actief te betrekken bij het zoeken naar manieren om verdriet te benoemen, verbinding te koesteren en te herdenken.
Weet dat je ons altijd kan contacteren bij vragen, twijfels of problemen. We helpen je heel erg graag.
We verwijzen je nog graag door naar een aantal andere pagina’s op onze website waar je hopelijk al wat inspiratie en tips kan vinden om samen het verdriet en het gemis bespreekbaar te maken en eventueel ook een mooi gebaar te stellen vanuit de school naar het getroffen gezin.
- Op onze pagina voor broers en zusjes kan je nuttige tips vinden en ook een downloadbare versie van ons bijzonder ganzenbord.
- Het koesterboek kan een mooie tool zijn om herinneringen neer te schrijven.
- Je kan bij ons gratis een prachtige koesterboom uitlenen om een mooie gedenkplekje te maken op school. Je kan de boom heel persoonlijk versieren: hang er wensen in, knutsel papieren vogels, maak tekeningen of gebruik hartjes met mooie woorden. Neem even contact op om een koesterboom te reserveren.
- Het koesterlied dat kapitein Winokio schreef, kan je zeker ook in je klas gebruiken.
- Je kan zelf een verbindende actie opzetten met je school ter nagedachtenis van een overleden klasgenootje.
- Wij geven vormingen op maat, aan kinderen, maar bijvoorbeeld ook aan een leerkrachtenteam.
- Misschien kunnen we je ook wel inspireren met de online sessies die we aan het uitbouwen zijn ism. onze vrijwillige experte Jasmine Lyckx, kinderpsychologe. Lees er meer over in het deel van onze website voor professionals.
We verwijzen je tenslotte ook nog graag even door naar de website van ‘Missing You‘. Zij werken specifiek rond kinderen en jongeren die rouwen.