Zo werkt de Koesterkoffer

Onze Koesterkoffer staat na al die jaren nog steeds centraal in de werking van het Berrefonds. Al is deze tool wel voortdurend in verandering en sturen we continu bij waar nodig. Sinds 2017 werken we ook met twee verschillende koffers: een kleine Koesterkoffer voor het verlies van een baby tijdens de zwangerschap of niet lang na de geboorte en een grote Koesterkoffer als steun bij het verlies van een opgroeiend kind. Meer weten over het verhaal achter onze Koesterkoffer? Dat vertellen we je graag hier.

De Koesterkoffer bestaat in de eerste plaats voor ouders. Het is een manier om hen enige houvast te bieden in hun verdriet en hen ook te ondersteunen bij het maken van de laatste kostbare, tastbare herinneringen aan hun kind(je). Maar natuurlijk is het ook een belangrijk instrument voor professionals. Het Berrefonds gelooft heel sterk in het ontwikkelen van ervaringsgerichte tools om zorgprofessionals te empoweren en te steunen in hun zorg naar ouder. Heel belangrijk om te weten is dat onze Koesterkoffer een doordacht totaalconcept is. Alles is met veel zorg doordacht en samengesteld. De koffer moet als geheel worden geschonken aan ouders en het is verboden om losse elementen te gebruiken of er zaken uit te verwijderen. We gaan uiteraard wel graag in dialoog om ervaringen uit te wisselen en zullen suggesties of opmerkingen zeker meenemen in onze werking.

Ons netwerk bestaat intussen uit de grote meerderheid van de ziekenhuizen in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Onze Koesterkoffers worden op heel uiteenlopende afdelingen gebruikt: verloskamer en materniteit, neonatologie, pediatrie, mortuarium, intensive care, spoedgevallen,… Naast ziekenhuizen werken we intussen ook samen met padiatrisch palliatieve teams zoals ‘Kites en Koester’, politiediensten, Huizen van het Kind,…

Samenwerken met het Berrefonds is eenvoudig:

  • Na een eerste vraag tot samenwerking, komen we graag langs om ons aanbod persoonlijk toe te lichten en de verwachtingen af te toetsen.
  • We laten een demokoffer achter zodat dit rustig kan bekeken worden met alle collega’s.
  • Wanneer een samenwerking gedragen wordt door het team van de afdeling, maken we onze samenwerking concreet en plannen we een startdatum voor de levering van de eerste koffers en een praktische uitleg over het gebruik van de Koesterkoffers.
  • Onze volledige werking is gratis.
  • Als samenwerkingspartner kan je ook beroep op ons doen bij alle vragen rond het verlies van een kind(je). Ofwel kunnen we je meteen helpen, ofwel denken we graag mee over een oplossing. We kunnen jullie mogelijk ook doorverwijzen naar iemand binnen ons ruime netwerk.

Eens opgenomen in ons netwerk van samenwerkingspartners , ontvang je een persoonlijke code om zelf de voorraad van je Koesterkoffers te beheren. Speciaal voor de partners in ons netwerk hebben we een aparte webshop om bestellingen te plaatsen. Heb je heel dringend een Koesterkoffer nodig? Contacteer ons! We weten hoe belangrijk het is en zullen er alles aan doen om je te helpen.

In de komende maanden plannen we een aantal tutorials over het gebruik van alle items in onze Koesterkoffers. Die verschijnen dan mee op deze pagina, dus kom gerust nog eens terug!

terug