Het moment waarop een (groot)ouder die een kind verliest weer aan het werk gaat is een bijzondere dag. Voor de ouders zelf, maar zeker ook voor collega’s en werkgevers. Sommige ouders kijken ernaar uit om hun gedachten te kunnen verzetten en opnieuw aan het werk te kunnen gaan. Anderen zullen met een bang hartje beginnen aan de loodzware taak om opnieuw mee te draaien in een werkcontext. Het is dus altijd belangrijk om even te peilen naar hoe je werknemer of collega dit ervaart. En ook nog: het is heel normaal dat alle partijen een beetje zenuwachtig zijn voor zo’n nieuwe ‘eerste werkdag’.
Soms zijn ouders een hele tijd afwezig, probeer dan als collega of werkgever nu en dan iets te laten horen. Blijf uitnodigingen sturen voor teambuildings of personeelsfeestjes. Misschien denk je dat je collega daar helemaal geen zin in heeft, maar in alles wat met de omgang met rouw en verdriet te maken heeft, huldigen wij een heel duidelijk principe: denk niet in plaats van de ouder. Je weet niet wat iemand anders denkt of voelt, dus geef die persoon voldoende ruimte om zelf keuzes te maken. Zo nu en dan een lief berichtje kan ook wonderen doen.
We geven je hier graag een aantal concrete tips en checklists om de terugkeer naar het werk zo vlot mogelijk te laten verlopen. Heb je als werkgever technische vragen over een nieuw arbeidsregime van je rouwende werknemer? Neem dan even contact op met je sociaal secretariaat en ook op deze pagina kan je al meer informatie vinden.
Ook in ons boek ‘Het rouwt in jou‘ schreven we een lang hoofdstuk over rouw op de werkvloer. Want voor veel ouders is terug aan het werk gaan een heel belangrijke stap waar ze in sommige gevallen angstig naartoe leven. Maar dat zou eigenlijk niet nodig moeten zijn. Of beter: we wensen hen van harte toe dat het niet nodig is. Daarom verzamelden we een aantal heel concrete checklists om een rouwende werknemer of een verdrietige collega echt te kunnen helpen in ons boek.