Veelgestelde vragen

We zetten hier graag een aantal veelgestelde vragen op een rijtje. Met het antwoord uiteraard! šŸ™‚

Kan iedereen vrijwilligerswerk doen bij het Berrefonds?
Ja hoor! Iedereen is welkom.
Wie omwille van ziekte, invaliditeit of werkloosheid een uitkering heeft meldingsplicht bij de bevoegde instanties. Is dit op jou van toepassing? Geef ons dan een seintje, we helpen je graag op weg!

Moet ik lotgenoot zijn om vrijwilliger te worden bij het Berrefonds?
Helemaal niet! Zowel lotgenoten als niet-lotgenoten zijn welkom. We vinden deze mix heel erg belangrijk om onze missie te kunnen realiseren: rouw bespreekbaar maken in de maatschappij.
Voor de meeste vrijwilligerstaken maakt het dus helemaal niet uit wat je achtergrond is. Er zijn enkele uitzonderingen. Zo gaan we voor taken zoals onthaal van de praatgroep of Glinsterhulp specifiek op zoek naar vrijwilligers die een kindje missen, net omdat het zo waardevol is dat ze hun eigen verhaal kunnen inzetten om lotgenoten te steunen.

Wat wordt er van mij als vrijwilliger bij het Berrefonds verwacht?
Bij elke vrijwilligerstaak horen specifieke verwachtingen. Deze worden besproken voordat je start. Maar sommige verwachtingen gelden voor elke vrijwilliger die zich inzet bij het Berrefonds:
– Je staat achter ons missie en visie.
– Je bent betrouwbaar. Als vrijwilliger ben je gebonden aan discretieplicht. Dat wil zeggen dat je persoonlijke informatie over derden niet mag delen buiten de organisatie.
– Je respecteert ieders eigenheid en ideologische, religieuze of filosofische overtuiging.

Wat is de meerwaarde van vrijwilligerswerk bij het Berrefonds voor mezelf en anderen?
– Je maakt mee het verschil voor mensen in rouw en hun omgeving. De talrijke warme en dankbare reacties die dagelijks op in onze brievenbus, mailbox en op onze social media verschijnen zeggen genoeg. Als vrijwilliger bij het Berrefonds draag je mee bij aan onze missie!
– Voor lotgenoten kan vrijwilligerswerk bij het Berrefonds troostend zijn en ā€˜zinā€™ geven aan het eigen verlies.
– Je kan met je vrijwilligerswerk je eigen talenten inzetten en ontplooien. We voorzien de nodige uitleg en opleiding wanneer dat nodig is.
– Je kiest zelf hoe vaak je je inzet als vrijwilliger. Wij zijn dankbaar met alle hulp, of dat nu eenmalig, jaarlijks, maandelijks of wekelijks is.
– Je krijgt kansen om andere vrijwilligers en lotgenoten te ontmoeten.
– Je komt terecht in de warme Berrefonds-familie, waar we zorg dragen voor mekaar en waar ieders eigenheid gerespecteerd wordt.

Ben ik verzekerd?
Al onze vrijwilligers, of ze nu veel of weinig werken, van thuis uit, op een evenement of in een Koesterhuis. Het is belangrijk dat je ons bij een incident onmiddellijk op de hoogte brengt zodat we de nodige stappen kunnen zetten.

Krijg ik een vrijwilligersvergoeding?
Neen, het Berrefonds voorziet geen vrijwilligersvergoeding. In uitzonderlijke gevallen en enkel als het vooraf afgesproken werd met de vrijwilligerscoƶrdinator worden gemaakte onkosten terugbetaald.

Bij wie kan ik terecht met vragen, ideeƫn of bedenkingen over mijn vrijwilligerswerk?
Onze vrijwilligerscoƶrdinator Lise maakt graag tijd voor je. We houden in het Berrefonds van open communicatie en staan open voor feedback. Voel je dus zeker niet te verlegen om je ideeƫn, ervaringen, vragen of bezorgdheden met ons te delen. Je kan Lise bereiken via mail, telefoon of op afspraak in het Koesterhuis Antwerpen. Bij afwezigheid is natuurlijk ook de rest van ons team aanspreekbaar!

Hoe kan ik mijn vrijwilligerswerk stopzetten?
Misschien ben je al een tijdje vrijwilliger maar heb je minder tijd of goesting. Of misschien ben je nog maar net gestart maar voldoet het vrijwilligerswerk niet aan je verwachtingen. Daar hebben wij alle begrip voor! Om je engagement als vrijwilliger te beƫindigen is het voldoende om dit te laten weten aan onze vrijwilligerscoƶrdinator. We sturen zelf ook jaarlijks een vrijwilligersbevraging uit waarin je kan kiezen of je je engagement wil verlengen.

terug