Tijdens onze Koesterweek delen wij massaal veel gratis sjaals uit die door duizenden vrijwilligers overal in Vlaanderen werden gemaakt. Elke sjaal werd gemaakt door ontzettend lieve, troostende handen die uren tijd hebben gestopt in het maken van heerlijk warme, troostende sjaal.
Elke sjaal is op die manier een warme omhelzing van een gezin of familie met verdriet. Maar het is ook een kans op een warm, oprecht gesprek. En dat is wat het Berrefonds wil doen: inspireren om te durven praten over gemis en verlies. Want dat maakt écht het verschil!
- DURF!
Dat is de gouden tip die we kunnen delen. (Groot)ouders voelen zich vaak heel alleen omdat ze het gevoel hebben dat ze niet meer mogen praten over hun verdriet, dat het gemiste kind* letterlijk wordt doodgezwegen. De kans dat je iemand dus heel gelukkig maakt met deze sjaal en de warme aandacht die je ermee schenkt is dus heel groot. - VAAK KOMT HET VANZELF.
Veel mensen zijn bang om een gesprek te starten. Ze vrezen dat ze de juiste woorden niet zullen vinden en dat ze foute dingen zullen zeggen. Maar even vaak is hun reactie na zo’n gesprek er één van grote opluchting, het ging eigenlijk vanzelf. Want gewoon oprecht zijn en met veel interesse vragen hoe het echt met iemand gaat, dat is eigenlijk een talent dat we als mens allemaal hebben diep vanbinnen. - WEES NIET BANG OM DE NAAM TE NOEMEN.
Misschien voelt het voor jou een beetje raar om de naam te gebruiken van het overleden kind*. Vaak is dat voor ouders net omgekeerd en zijn ze net heel blij om zijn/haar naam te horen. Durf dat dus gerust doen. En vraag gewoon eerlijk of de (groot)ouder dat fijn vindt of niet. - STILTE MAG.
Niets zo troostend als een warme aanwezigheid. En vaak is die aanwezigheid op zich al voldoende. Je hoeft je dus absoluut geen zorgen te maken over stiltes. Laat stilte zijn en laat het gesprek verlopen op het ritme van de rouwende. In normale omstandigheden zouden we zeggen, ga gewoon rustig bij iemand op de zetel zitten. In corona-tijden is een korte wandeling in een naburig park een mooi alternatief. - VERMIJD VERGELIJKINGEN
Ieder verdriet is persoonlijk. Ieder heeft ook een heel eigen manier om om te gaan met rouw. Dat is oké. Sterker nog: dat moet zo zijn. Ga dus niet vergelijken. Niet met je persoonlijke verlieservaringen en niet met verhalen die je van iemand anders hoorde. En vermijd ook torenhoge clichés. Wij zijn geen fan van uitspraken als ‘jij bent zo sterk, ik zou dit zelf niet overleven’ of ‘je moet het een plekje geven en verder met je leven’ of ‘hopelijk ben je snel weer zwanger van een ‘goeike”. In het boek Het rouwt in jou tekenden we zelfs een bingo van foute uitspraken, check die gerust even voor je gesprek. - VERDRIET VERDWIJNT NIET
Iedereen kent wel iemand die geconfronteerd werd met het verlies van een kind. Soms recent, soms al heel lang geleden. Durf gerust ook gezinnen die al heel lang een kind(je) missen dat niet meer fysiek bij hen is, aanspreken over hun verdriet. Want het is nog zo’n cliché dat verdriet overgaat en dat je er op een dag ‘klaar’ mee bent. Nee, wij geloven eerder in een manier om verdriet om een kind doorheen de rest van je leven te weven en altijd een gemis te koesteren. - OMHELZEN MET EEN SJAAL
We hopen dat je onze gratis sjaal gebruikt als een warme omhelzing op veilige afstand. En zelfs als je toevallig bij iemand aanbelt die al via een andere weg een sjaal van het Berrefonds kreeg. Dan nog is dat een fantastisch signaal, want dat betekent dat de ontvanger omringd is door een zorgend netwerk en laat net dat nu cruciaal zijn!
Wil je graag meer weten over hoe je iemand in je omgeving kan helpen en ondersteunen na het verlies van een kind? Dan verwijzen we je graag naar onze uitgebreide pagina over dit thema.
Of check deze checklist uit ons boek ‘Het rouwt in jou‘ daarin zit ook een heel hoofdstuk met tips voor de ‘framily’ (family + friends).