Wateropbaring baby

Als je baby sterft, kan je in sommige ziekenhuizen vandaag kiezen voor een wateropbaring. Dit kan een goede bewaarmethode zijn om het broze lichaampje en de tere huid van je baby langer mooi te houden zodat jullie afscheid kunnen nemen en mooie foto’s laten nemen. Maar ook deze keuze is heel individueel.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je baby wordt door de vroedvrouw in een kom met water gelegd. Dit is gewoon kraantjeswater en helpt de verkleuring van je baby tegen te gaan. Door osmose zal je baby ook wat voller lijken. Deze bewaarmethode wordt vooral bij kleine baby’s toegepast.

Voor sommige ouders is het fijn om hun kindje op deze manier goed te kunnen bekijken, anderen vinden het net beangstigend om hun kindje onder water te zien. Het is vooral belangrijk dat deze methode correct wordt toegepast en dat jullie het eerst goed doorpraten. Deze methode kan bijvoorbeeld iets minder geschikt zijn in combinatie met andere wensen die je misschien hebt zoals wiegen, aankleden of veelvuldig vasthouden van je kleine baby. Als je baby al kleedjes aanheeft moeten deze wel telkens uitgedaan worden als hij weer onder water gaat.

Let wel! Dit is een bewaarmethode voor de periodes dat je je baby niet vastneemt of wil wiegen. Het is niet de bedoeling dat je door deze bewaarmethode geen ouderhandelingen kan stellen die net zo belangrijk zijn voor de verbondenheid met je baby en je rouwproces. Je baby aankleden, inbakeren, strelen, wiegen en knuffelen zijn, als je daar zelf behoefte aan hebt, zeer belangrijk.

Je kan heel wat details over de watermethode nalezen op deze Nederlandse website. We waarschuwen je wel graag even voor de foto’s die je op deze website kan zien. Die kunnen confronterend voor je zijn.

Ben je als zorgverlener op zoek naar geschikte hulpmiddelen op de watermethode toe te passen? Neem dan zeker een kijkje op de website van Oona Foundation vzw.

terug