Transport overleden baby

Sommige ouders vinden het onnatuurlijk om hun overleden baby te transporteren in een wagen van de begrafenisondernemer. Ze stellen soms de vraag of het niet anders kan.

Alles hangt af van de leeftijd van je doodgeboren baby. Zoals we uitvoeriger uitleggen in het stukje ‘wetgeving‘, is de zwangerschapsduur cruciaal.

Bij een overlijden voor 26 weken zwangerschap is je baby volgens de wet geen ‘rechtspersoon’, wat eigenlijk betekent dat hij of zij voor de wetgever niet bestaat en dus geen formele rechten of plichten heeft. Bovenstaande omschrijving is uiteraard voor ouders zeer pijnlijk om te lezen. Voor hen is de baby absoluut een persoon en nog wel hun kind.

Indien je baby geboren is onder de grens van 26 weken mag je je overleden baby zelf vervoeren. Hou er wel rekening mee dat dit psychologisch ontzettend zwaar kan zijn en weet dat je altijd hulp kan inschakelen door even te informeren in het ziekenhuis of bij je begrafenisondernemer.

Na 26 weken ben je verplicht om gespecialiseerd vervoer in te schakelen. Je moet dan beroep doen op een lijkwagen van een begrafenisondernemer. Sommige uitvaartspecialisten hebben aangepast vervoer voor kleine kinderen.

terug