Kraamhulp

Ook als je een baby verliest, heb je na een zwangerschap van 180 dagen recht op Kraamzorg. Deze kraamzorg omvat bij het verlies van een baby vooral psychosociale, pedagogische en familiale ondersteuning. Kraamverzorgenden bieden een luisterend oor en geven je advies & steun en bieden zorg voor het ganse gezin. Ook andere kinderen binnen het gezin opvangen kan tot hun pakket behoren.

Een kraamverzorgende helpt je graag met de ontvangst van bezoek of neemt een reeks huishoudelijke taken over (koken, afwassen, boodschappen, wassen en strijken, …). Ze kunnen helpen bij het onderhouden van je woning en kunnen een beperkt aantal huishoudelijke taken uitvoeren (maaltijden opwarmen, was en strijk, bedden opmaken en verschonen). Zo krijg je samen met je gezin alle tijd en ondersteuning om de eerste weken de boel de boel te laten.

Voor kraamzorg betaal je een wettelijk bepaalde bijdrage die afhankelijk is van je inkomen en het aantal personen ten laste. Je dienstverlener berekent deze bijdrage tijdens een huisbezoek. Je kan kraamzorg aanvragen vanaf de zesde maand van je zwangerschap. De meeste bedrijven verlenen kraamzorg tot 3 maanden na de bevalling. In onvoorziene noodsituaties kunnen ze ook kraamzorg opstarten die nog niet was aangevraagd. Vraag zeker goed na wat bij je dienstverlener van toepassing is.

Tip: Verschillende organisaties en diensten (ziekenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, bedrijven, overheden,…) komen tussen in de kosten voor kraamzorg. Laat dus zeker iemand voor je rondbellen waar je recht op hebt.

terug