Het rouwt in mij

De dag dat je een kind(je) verliest, verlies je ook een stukje van jezelf. Alles wat je voor het verlies kende, lijkt mijlenver weg. Je lijkt plots in een andere wereld te wonen waar niemand nog dezelfde taal spreekt. Je voelt je eenzaam, verward, bang, boos, verdrietig, opstandig of nog helemaal anders. Vanaf het moment dat je je kind(je) verliest, begint er een andere kalendertelling. Het is een kantelpunt. Je leven is voortaan opgedeeld in een voor en een na. Zo simpel is het. Of zo moeilijk.

Het verlies van een kind verandert alles. Alles.
Het verdriet, de rouw om een kind, is als een intkvlek die je hele leven raakt. Je merkt dat het verlies niet alleen jou, maar ook je relatie, je gezin, je vriendschappen, je professionele ambities en je dromen kan beïnvloeden. En dat besef kan heel hard zijn. Al die veranderingen die je bij jezelf en in je omgeving merkt, kunnen heel verwarrend en vermoeiend voor je zijn. Je moet na het verlies van een kind op zoek naar een nieuwe versie van jezelf. Een soort 2.0 variant waar je niet om gevraagd hebt, waar je het misschien zelf heel moeilijk mee hebt. Je herkent jezelf misschien niet meer.

Hoe je ook reageert op het verlies, wat er ook allemaal in je hoofd omgaat, laat ons even toe om even iets heel belangrijks tegen jou te zeggen: alles wat je voelt en doormaakt is wellicht NORMAAL. Er zullen dagen komen waarop je innerlijke kompas helemaal tilt slaat. Dagen waarop er niets lukt en je de hele dag in bed blijft. En andere dagen waarop je net wel weer zin hebt om naar een leuke afspraak met vrienden te gaan. En je daar dan heel schuldig over te voelen (wat uiteraard niet hoeft!).

De weg naar leren leven met het verlies en verdriet en het op een liefdevolle, koesterende manier door de rest van je leven te weven is lang. Het is er één van vallen en opstaan en dan opnieuw vallen. Misschien zelfs nog dieper vallen. Gun jezelf tijd en ruimte. Vraag ook die tijd en ruimte in je omgeving. Want het rouwt in jou en dat is het enige wat telt.

Binnen het Berrefonds proberen we er op tal van verschillende manieren te zijn voor ouders. We willen je steunen, helpen, troosten en inspireren. We willen tonen dat je niet alleen bent. Dat je nooit alleen zal zijn. Deze prachtige getuigenis van mama Karen is misschien een beetje herkenbaar voor jou?

En wat we je vooral willen vertellen: jouw verhaal, jouw verdriet is uniek. De manier waarop je met je verdriet wil omgaan, is dat ook. En dat is helemaal oké. Weet dan dat er ontzettend veel boeken over rouw en verdriet bestaan die je misschien kunnen inspireren. We schreven er zelf ook één: ‘Het rouwt in jou’ verscheen bij Uitgeverij Lannoo in 2019 naar aanleiding van 10 jaar Berrefonds.

Op 12 augustus 2020 is Christine Vandenhole, oprichtster van het Berrefonds, op de Facebookpagina van Expertisecentrum Kraamzorg de Kraamvogel een uurtje live gegaan. Ze had het over de werking van het Berrefonds en hoe het verlies van een kind je wereld op zijn grondvesten doet daveren. Hoe ga je om met de 2.0 versie van jezelf? Hoe zit dat met rouw tussen mannen en vrouwen? Hoe reageer je op pijnlijke uitspraken? En hoe kan framily je helpen?

Hieronder kan je deze Facebook Live bekijken.

We werken de komende weken en maanden nog hard verder op dit stukje van onze nieuwe website en proberen je hier binnenkort verder te inspireren en gerust te stellen met extra informatie.

De ‘wees lief voor jezelf checklist’ © Het rouwt in jou, Uitgeverij Lannoo, 2019

terug