Wij staan bij het Berrefonds met onze twee voeten in de praktijk. Elke week zitten er nieuwe ouders aan onze grote tafel in een Koesterhuis – de warme opvangplek voor gezinnen van het Berrefonds – tijdens troostende, ongedwongen inloopmomenten. Elke week zijn wij aan het praten, aan het troosten, maar vooral aan het luisteren. En dan hoor je veel. Dan kan je de vinger aan de pols houden en ontdekken wat er echt leeft en wat de noden zijn.
Maar onze blik gaat veel ruimer. Want naast die voortdurende contacten met lieve (groot)ouders hebben we in die elf jaar ook een ruim netwerk opgebouwd van partners in de professionele zorgverleners. En dankzij mooie samenwerkingen met verschillende hogescholen en Universiteiten leggen we nu ook al contacten met de professionals van morgen.
In 2019 verscheen ons eigen zelfhulpboek, ‘Het rouwt in jou‘ bij Uitgeverij Lannoo. Daarin verzamelden we op een vernieuwende manier een heleboel inzichten en tips vanuit de praktijk. Het boek bevat meer dan 200 getuigenissen en we zijn er echt van overtuigd dat het ook voor professionals heel interessant kan zijn om hun patiënten of cliënten beter te begrijpen. Het kan helpen om nieuwe inzichten te krijgen, jouw ervaringen bevestigd te zien of je (nog) beter in te leven in de situatie van de mensen voor wie je zorgt. Weet dat de reactie van hulpverleners voor veel ouders ontzettend belangrijk is en heel veel kan betekenen in het verwerken van hun verlies. Jouw reactie als hulpverlener kan nog jaren later nazinderen.
We staan ook steeds open voor samenwerkingen met professionals die onze werking willen ondersteunen. Zo hebben we reeds een mooie weg afgelegd met kinderpsychologe Jasmine Luyckx. Zij adviseerde ons op vrijwillige basis als experte voor de Koesterkoffer en we ontwikkelen momenteel een formule waarbij ze elke week een uur gratis aanwezig is in onze online koesterkamer om ouders te ondersteunen bij snelle vragen. Dit is uiteraard geen volwaardige therapie, maar wel een mooie ondersteuning voor ouders die bijvoorbeeld geconfronteerd worden met twijfels bij de omgang met broertjes en zusjes van hun overleden kind(je).
Heb je zelf als professional nog een goed idee waarover je eens met ons wil komen praten? Graag! Neem even contact op!
Daarnaast proberen we heel regelmatig in te zetten op het ontwikkelen van nieuwe tools die groeien vanuit onze praktijkervaring. Het is dus duidelijk onze ambitie om deze pagina in de komende jaren nog heel erg te laten groeien. Je kan hier op dit moment al handige gesprekskaartjes downloaden om zorgprofessionals te helpen met een kleine houvast om de juiste woorden te vinden in het contact met ouders net na hun verlies.